Patrick Jensen

Tieliikennemuotojen tilantarve, osa 2: kuinka kaista vetää

  • Käyrien takana olevat kaavat
    Käyrien takana olevat kaavat
  • Autokaistan välityskyky ajonopeuden funktiona
    Autokaistan välityskyky ajonopeuden funktiona

Tämä kirjoitus on jatkoa edelliselle kirjoitukselleni, jossa käsiteltiin eri tieliikennemuotojen tilantarvetta. Edellisessä kirjoituksessa esiteltyä kaavaa tieajoneuvon pituussuuntaiselle tilantarpeelle käytetään tässä kaistan kapasiteetin laskemiseen.

Ajoneuvon vaatima tila s metreinä/ajoneuvo määräytyy nopeuden v (metriä sekunnissa), jarrutuskiihtyvyyden a (metriä sekunnissa toiseen), reaktioajan tr (sekuntia) ja ajoneuvon pituuden l (metriä) perusteella.

Pituuden käänteisluku d on liikennevirran tiheys, ajoneuvoina/metri. Kertomalla tämä liikennevirran nopeudella v (metreissä/sekunti) saadaan kaistan välityskyky q ajoneuvoina/sekunti. Oheinen kuvaaja on yksikkökertoimilla saatu kuvaamaan välityskyvyn ja nopeuden välistä suhdetta intuitiivisemmissa yksiköissä (ajoneuvoa/h, km/h)

Käppyrästä voi tehdä yllättävän havainnon. Edellisessä kirjoituksessa käytetyn esimerkki-Corollan arvoilla väylän maksiminopeus asettuu jonnekin 37 km/h tienoille. Tulos saattaa tuntua epäintuitiiviselta, sillä arkijärjellä luulisi, että välityskyky kasvaa nopeuden kasvaessa. Avainasemassa on liikennevirran tiheys, joka laskee pidentyvien jarrutusmatkojen ja niiden vaatimien turvavälien takia huomattavan nopeasti nopeuksien kasvaessa. Tulosta lieneekin hyödyllisempää peilata siihen arkikokemukseen, että tiheässä liikenteessä liikenne puuroutuu.

Tätä taustaa vasten Arkkitehti Carlos Lamuelan v. 2010 diplomityössään esittämä ajatus muuttaa Länsiväylä ja muut pääkaupunkiseudun keskustaan johtavat valtatiet pääkaduiksi ei ole liikenneteknisessä mielessä lainkaan hassumpi, sillä se ei vähennä väylien ruuhka-ajan kapasiteettia ja sitä kautta ihmisten työmatkojen kestoa paljoakaan. Jos haluaa tutustua niihin maankäytön mahdollisuuksiin, joita moinen veto avaisi, suosittelen Teemun kirjoitusta aiheesta Tolkku-blogissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat